Švestky Hrušky Jablka Třešně Broskve Meruňky Maliny Víno

Příprava kvasu z jablek

Známé francouzské calvados se vyrábí ze speciálního druhu jablek se zvýšenou cukernatostí, která jsou vyšlechtěna k tomuto účelu. Pro konzumaci nejsou tyto plody vůbec atraktivní, ale kořalka je z nich výborná. Výběrem odrůd jsme limitováni naší zahrádkou, nicméně je možné přiblížit se kvalitě tohoto moku způsobem zpracování. Jedná se o prozaickou záležitost. Drť vylisujeme na mošť.

Pro tento druh destilátu jsou vhodné plody s vyšším obsahem cukru a výraznou vůní. Kvas připravujeme ze zralých, zdravých plodů, ale také z vylisovaného jablečného moštu.

Odstopkované plody drtíme. Drť může kvasit v otevřených nádobách s kvasným uzávěrem. Kvašení trvá při teplotě kolem 18 °C asi 4 týdny.

Výtěžnost je ze 100 kg ovoce asi 5-8 litrů destilátu s 50-ti objemovými procenty alkoholu.