Švestky Hrušky Jablka Třešně Broskve Meruňky Maliny Víno

Příprava kvasu z hrušek

Pro tento druh destilátu jsou vhodné plody s vyšším obsahem cukru a výraznou vůní. K vas připravujeme ze zralých, zdravých plodů. Ideální jsou ty plody, které rozmáčkneme v ruce na kaši.

Odstopkované plody drtíme. Drť kvasíme v nádobách s volně položeným víkem, aby oxid uhličitý, vytvářející se jako vedlejší produkt kvašení, neponičil nádoby (zvětšení obsahu a následná exploze) a zároveň, aby byla zachována ochranná atmosféra oxidu uhličitého, která zamezuje životu vyšších organizmů, jako jsou plísně a jiné mikroorganizmy. Kvašení trvá při teplotě kolem 18 °C asi 4 týdny.

Výtěžnost je ze 100 kg ovoce asi 5-8 litrů destilátu s 50-ti objemovými procenty alkoholu.