![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Víno je plodina, která má svojí tradici v pěstování, především na Moravě. Zde se nejčastěji pro naše účely používá odpad – zbytky výlisků z výroby vína (přátelé pozor, aby vám vinaři nenabídli prakticky suché slupky, ze kterých se v domácích podmínkách nedá udělat kvalitní destilát, protože postrádají cukr, zbytkové aroma chuti i vůně jsou zanedbatelné – odnesli jste si především vlákninu).
Podle substance, se kterou pracujeme, se prokvasíme k následujícím produktům:
Vínovice - jedná se o zpracování mladých vín, nejčastěji senzoricky neodpovídajících konzumaci
v podobě nápoje zvaného „víno“. Tuto vínovici si můžete připravit také jako domácí víno, klasicky vylisováním vinné šťávy z bobulí.
Další možností je odstranění stopek z kuliček vína a následné mechanické narušení těchto bobulí – příprava k dobrému prokvašení.
Terkelovice - ze slupek, pro toto zpracování existují dva způsoby: