Švestky Hrušky Jablka Třešně Broskve Meruňky Maliny Víno

Příprava kvasu z hroznového vína

Víno je plodina, která má svojí tradici v pěstování, především na Moravě. Zde se nejčastěji pro naše účely používá odpad – zbytky výlisků z výroby vína (přátelé pozor, aby vám vinaři nenabídli prakticky suché slupky, ze kterých se v  domácích podmínkách nedá udělat kvalitní destilát, protože postrádají cukr, zbytkové aroma chuti i vůně jsou zanedbatelné – odnesli jste si především vlákninu).

Podle substance, se kterou pracujeme, se prokvasíme k následujícím produktům:

Vínovice - jedná se o zpracování mladých vín, nejčastěji senzoricky neodpovídajících konzumaci v podobě nápoje zvaného „víno“. Tuto vínovici si můžete připravit také jako domácí víno, klasicky vylisováním vinné šťávy z bobulí.
Další možností je odstranění stopek z kuliček vína a následné mechanické narušení těchto bobulí – příprava k dobrému prokvašení.

Terkelovice - ze slupek, pro toto zpracování existují dva způsoby:

  1. polosuchá fermentace, což je způsob přípravy Grapy, pro naše domácí podmínky je tento proces prakticky nerealizovatelný, nejen pro velkou spotřebu výlisků, které zaberou velký prostor, kdy se nechávají kvasit pod igelitem, ale i vzhledem k energetické náročnosti. Následná komplikace je i ve způsobu zpracování, kdy se do košů naplněných tímto produktem vhání pára, ty se propařují a pára vynáší alkohol ke kondenzaci.
  2. Slupky se semelou a přidá se voda spolu s enzymy, nechají se prokvasit a dochází k běžné destilaci. Pro tento případ se hodí macerační enzymy.