Švestky Hrušky Jablka Třešně Broskve Meruňky Maliny Víno

Příprava kvasu ze třešní a višní

Kvasné nádoby plníme odstopkovanými celými plody. Pecky nedrtíme. Teplota při kvašení by neměla přesahovat 20 °C, čehož v létě někdy těžko dosáhneme.

Kvasný proces probíhá za teplých podmínek, proto je třeba si uvědomit, že musíme klást zvýšenou pozornost na časový aspekt zrání kvasu a nebát se první vzorek měření zbytkového cukru odebrat již po 10-ti dnech kvašení.

Kvas je nutné po prokvašení destilovat co nejdříve, aby zbytkový cukr neklesl pod nulu a nenastal proces octovatění.

Výtěžnost u třešní je ze 100 kg plodů 8 - 10 litrů a u višní 5-8 litrů destilátu s 50-ti objemovými % alkoholu.